Krewetki z chrupiącymi boczniakami i sosem koktajlowym

Krewetki z chrupiącymi boczniakami i sosem koktajlowym

Krewetki z chrupiącymi boczniakami i sosem koktajlowym

Sos: mieszamy majonez, ketchup i chrzan. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem. Dolewamy koniak i sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Worcester. Do chwili podania przechowujemy w lodówce.

Krewetki z grzybami: Krewetki usmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. W salaterce roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej salaterki wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia (dość sporo, ok. 1/2 szklanki). Do oleju można dodać też kilka łyżek masła. Boczniaki zamaczać najpierw w jajku, potem obficie w tartej bułce (czynność można powtórzyć, jeśli chcemy mieć grubszą panierkę), następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż panierka stanie się brązowa. Na talerzach rozłożyć zieleninę, na niej po kilka krewetek, obok ułożyć gorące i chrupiące boczniaki, całość polać porcją sosu koktajlowego. Danie serwować z kromeczkami świeżej bagietki, do której świetnie pasuje masło ziołowe.

Receptura na 4 porcje

  • 250-300 g boczniaków
  • 400 g średniej wielkości surowych krewetek tygrysich (bez skorupy)
  • 100 g rukoli lub młodych listków innej zieleniny (mix młodych listków botwinki, sałaty itp.)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bagietka pokrojona w kromeczki


Sos koktajlowy:

  • 100 g dobrego majonezu
  • 5 łyżek gładkiego ketchupu
  • 100 g zimnej kremowej śmietanki
  • łyżka koniaku
  • łyżka soku z pomarańczy
  • łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • sos Worcester
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!