Krewetki z chrupiącymi boczniakami i sosem koktajlowym
Krewetki z chrupiącymi boczniakami i sosem koktajlowym
Sos: mieszamy majonez, ketchup i chrzan. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem. Dolewamy koniak i sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Worcester. Do chwili podania przechowujemy w lodówce.
Krewetki z grzybami: Krewetki usmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. W salaterce roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej salaterki wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia (dość sporo, ok. 1/2 szklanki). Do oleju można dodać też kilka łyżek masła. Boczniaki zamaczać najpierw w jajku, potem obficie w tartej bułce (czynność można powtórzyć, jeśli chcemy mieć grubszą panierkę), następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż panierka stanie się brązowa. Na talerzach rozłożyć zieleninę, na niej po kilka krewetek, obok ułożyć gorące i chrupiące boczniaki, całość polać porcją sosu koktajlowego. Danie serwować z kromeczkami świeżej bagietki, do której świetnie pasuje masło ziołowe.
Receptura na 4 porcje
- 250-300 g boczniaków
- 400 g średniej wielkości surowych krewetek tygrysich (bez skorupy)
- 100 g rukoli lub młodych listków innej zieleniny (mix młodych listków botwinki, sałaty itp.)
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartej bułki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bagietka pokrojona w kromeczki
Sos koktajlowy:
- 100 g dobrego majonezu
- 5 łyżek gładkiego ketchupu
- 100 g zimnej kremowej śmietanki
- łyżka koniaku
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
- sos Worcester