Pierś z kaczki na łożu grzybowo-szpinakowym

Pierś z kaczki na łożu grzybowo-szpinakowym

Pierś z kaczki na łożu grzybowo-szpinakowym

Oprawić kacze piersi i lekko ponacinać skórę. Obsypać piersi zmiażdżonym czarnym pieprzem, wcisnąć go mocno w mięso i posolić. Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu i włożyć na nią piersi, skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, lub aż skóra będzie złocista i chrupiąca. Odwrócić piersi i smażyć przez kolejne 4 minuty. Zdjąć piersi z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Odlać tłuszcz i następnie zdeglasować patelnię koniakiem. Dodać sos pieczeniowy (lub bulion) i energicznie mieszać, przy okazji zdrapując wszystkie skarmelizowane kawałki z patelni. Dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Usmażyć grzyby na oliwie i połowie masła. Na reszcie masła usmażyć szpinak z czosnkiem. Wymieszać grzyby ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na ciepłe talerze. Pokroić piersi i ułożyć je na wierzchu. Polać sosem.

Receptura na 4 porcje

  • 4 kacze piersi
  • 100 ml jasnego sosu pieczeniowego (lub bulionu z kurczaka)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml koniaku
  • 2-3 łyżki ziaren czarnego pieprzu, zmiażdżonych

Do przybrania:

  • 110 g grzybów shitake110 g boczniaków
  • 110 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • posiekany ząbek czosnku
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!