Wiosenna kompozycja sałat ze smażonymi grzybkami shitake
Wiosenna kompozycja sałat ze smażonymi grzybkami shitake
Sałaty postrzępić na kawałki, poukładać na talerzu, dodać pokrojonego w plastry ogórka, pomidorki i cebule pokrojone w krążki. Grzyby usmażyć na odrobinie oliwy, przyprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Ocet winny wymieszać z cukrem, posiekaną natką pietruszki i pozostała oliwą, sosem polać sałatkę.
Receptura na 4 porcje
- 400 g grzybów shitake
- 200 g sałat (lodowej, radichio, lillo rosso)
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego octu winnego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ogórek zielony
- 2 czerwone cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz czarny, cukier - do smaku