Sushi z shitake

Sushi z shitake

Sushi z shitake

Ryż ugotować, zalać zalewą i odstawić pod przykryciem na ok. 20 min. Liście nori rozłożyć na bambusowej macie. Nakładać ryż na ¾ wodorosta, środek przesmarować wasabi, ułożyć umyte i pokrojone w paseczki grzyby i paprykę. Wszystko starannie zrolować, pokroić na kawałki, podawać z sosem sojowym lub wasabi.

Receptura na 4 porcje

  • 50 g grzybów shitake
  • 50 g pieczarek
  • 50 g papryki czerwonej
  • 4 liście nori
  • szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody
  • wasabi
  • sos sojowy
  • Zalewa:
  • 100 ml octu ryżowego
  • łyżka cukru
  • 5 g soli
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!