Pasztet z grzybów w sosie cumberland
Pasztet z grzybów w sosie cumberland
Pasztet: Grzyby i cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju, połączyć z mielonym mięsem, dodać jajka, przyprawić do smaku, włożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. Celsjusza, w kąpieli wodnej, około 45-50 min.
Cumberland: Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać żurawinę, musztardę, wino. Składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.
Receptura na 4 porcje
Pasztet:
- 150 g boczniaków
- 150 g świeżych pieczarek
- 150 g mrożonych podgrzybków
- 150 g mrożonych borowików
- 100 g cielęciny mielonej
- 100 g cebuli
- 2 jaja
- pęczek natki pietruszki
- czosnek
- sól, pieprz
Sos:
- 100 g żurawiny do mięs
- 150 g pomarańczy
- cytryna
- 1/8 l wina owocowego czerwonego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, cukier