Pasztet z pieczarek z orzechami laskowymi
Pasztet z pieczarek z orzechami laskowymi
Bułkę pokroić w drobną kostkę. Jaja roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do jajek dodać pokrojoną bułkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki (oczyszczone) w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok. 8 min., od czasu do czasu mieszając. Pieczarki ostudzić. Dodać posiekaną pietruszkę, grubo starty ser, posiekane orzechy laskowe oraz masę z jajek i bułki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej blaszki do pieczenia. Piec ok. 40 min., w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu pasztet ostudzić, pokroić w plastry. Najładniej prezentuje się na drewnianej deseczce, udekorowany żurawiną, ozdobami z ciasta francuskiego i przybrany orzechami.
Receptura na 4 porcje
- 500 g pieczarek
- 5 jaj
- 15 dag bułki (np. kajzerki lub białego pieczywa tostowego)
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 duża cebula
- 20 dag ementalera
- 60 g masła
- garść orzechów laskowych
- 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)