Pieczarki w cieście francuskim

Pieczarki w cieście francuskim

Pieczarki w cieście francuskim

Małe miseczki lub filiżanki żaroodporne ustawić na blasze, dnem do góry. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i delikatnie rozwałkować. Pokroić ciasto na kwadraty (wielkość i liczba kwadratów zależy od miseczek). Kwadraty układać na miseczkach, delikatnie zagiąć w dół (muszą przybrać kształty miseczek, ale nie mogą dotykać blachy). Piec ok. 12 min. Pieczarki pokroić w ćwiartki i przesmażyć na maśle, dodając pokrojoną cebulę, czosnek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone miseczki z ciasta francuskiego przełożyć na talerzyki. Nakładać do nich usmażone pieczarki, danie posypać świeżą pietruszką i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Receptura na 4 porcje

  • 500 g pieczarek
  • 1 płat ciasta francuskiego (kupnego)
  • 50 g masła
  • 70 g posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pietruszka zielona (do smaku)
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!