Aksamitny krem z pieczarek z dodatkiem grzybów shitake

Aksamitny krem z pieczarek z dodatkiem grzybów shitake

Aksamitny krem z pieczarek z dodatkiem grzybów shitake

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Do garnka włożyć 50g masła i przesmażyć na nim grzyby, lekko posolić i posypać pieprzem. Pod koniec smażenia dodać mąkę i zasmażyć. Wlać bulion i wszystko zamieszać. Zupę gotować na wolnym ogniu około 10 min., następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę mikserem. Grzyby shitake pokroić w grube plastry, przesmażyć na maśle i lekko posolić. Z batona lub tostów wyciąć kółeczka na grzanki i zrumienić na pozostałym maśle. Zupę wyłożyć na talerze, na górę każdej porcji dodać grzyby shitake, posypać szczypiorkiem, poukładać grzanki.

Receptura na 4 porcje

  • 300 g pieczarek
  • 200 g shitake
  • 150 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz biały (do smaku)
  • baton lub tosty na grzanki
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!