Kotleciki jagnięce w panierce z grzybów shitake z pikantnymi pieczarkami i dipem miętowo-limonkowym
Kotleciki jagnięce w panierce z grzybów shitake z pikantnymi pieczarkami i dipem miętowo-limonkowym
Kotleciki pokroić wzdłuż kostki na kawałki, ok. 4 sztuki. Grzyby zmiksować z żółtkiem i bułką tartą, przyprawić do smaku. Na kotleciki nałożyć masę z grzybów i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok.10-12 min. Pieczarki pokroić na cztery części, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojoną papryczkę chili (wcześniej usunąć pestki), chwilę podsmażyć, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Gotową jagnięcinę ułożyć na pieczarkach, serwować z dipem miętowo-limonkowym.
Dip: Pokroić miętę, wycisnąć sok z limetki, wszystko wymieszać z jogurtem.
Receptura na 1 porcje
- 100 g pieczarek
- 100 g grzybów shitake
- 150 g kotlecików jagnięcych z kostką
- 1 żółtko
- 50 g bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy (do smaku)
- papryczka chili
- łyżka oliwy z oliwek
DIP:
- 100 g jogurtu greckiego
- 4 listki mięty
- 1/4 limonki