Roladka z sandacza faszerowana pieczarkami i solą, podana z sosem szalotkowym
Roladka z sandacza faszerowana pieczarkami i solą, podana z sosem szalotkowym
Sos: Szalotkę przesmażyć na oleju, zalać śmietaną i zredukować do zagęszczenia, doprawić solą i pieprzem.
Roladki: Filet z sandacza pokroić w cienkie płaty i ułożyć na folii spożywczej. Przygotować farsz z pieczarek - grzyby przesmażyć na oleju, po ostudzeniu dodać jajo, natkę pietruszki i zmieloną solę. Farsz wymieszać i ułożyć na płatach sandacza, zwinąć i uformować roladkę. Następnie roladkę obtoczyć w maku, włożyć do folii spożywczej i ugotować na parze (ok. 20 min). Sos wylać na talerz, ułożyć roladkę, udekorować świeżymi ziołami i cytryną.
Receptura na 4 porcje
- 250 g pieczarek
- 500 g filetu z sandacza
- 150 g filetu z soli
- 1 jajo
- 10 g natki pietruszki
- 100 g maku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz biały (do smaku)
- cytryna, zioła - do dekoracji
Sos szalotkowy:
- 60 g cebuli szalotki konserwowej
- 400 ml śmietany 36%