Pieczony karp w otulinie z pieczarek i migdałów, na czerwonej kapuście z pieczarkami
Pieczony karp w otulinie z pieczarek i migdałów, na czerwonej kapuście z pieczarkami
Karp: Rybę pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, panierować w jajku, obtoczyć pieczarkami (pokrojonymi w talarki) i migdałami. Tak przygotowanego karpia smażyć na oliwie. Kapusta z pieczarkami: Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać soli i gotować, aż zmięknie. Po ugotowaniu dodać odrobinę octu, by zachowała kolor. Pieczarki pokroić w ćwiartki, usmażyć, dodać do ugotowanej kapusty, przyprawić solą, pieprzem.
Danie można podawać z ziemniakami w ziołowym serku: Ziemniaki ugotować w całości, następnie na 10 minut włożyć do piekarnika (180 st. C). Serek wymieszać ze szczypiorkiem. Na dużym talerzu ułożyć czerwoną kapustę z pieczarkami, na niej karpia, wszystko przybrać pokrojonymi w plastry ziemniakami udekorowanymi ziołowym serkiem.
Receptura na 4 porcje
- 1 kg pieczarek
- 2 kg karpia
- 300 g płatków migdałów
- 150 ml oliwy
- 20 g przyprawy do ryb
- 4 jaja
- 1,5 kg czerwonej kapusty
- 2 kg ziemniaków
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz (do smaku)