Pieczony karp w otulinie z pieczarek i migdałów, na czerwonej kapuście z pieczarkami

Pieczony karp w otulinie z pieczarek i migdałów, na czerwonej kapuście z pieczarkami

Pieczony karp w otulinie z pieczarek i migdałów, na czerwonej kapuście z pieczarkami

Karp: Rybę pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, panierować w jajku, obtoczyć pieczarkami (pokrojonymi w talarki) i migdałami. Tak przygotowanego karpia smażyć na oliwie. Kapusta z pieczarkami: Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać soli i gotować, aż zmięknie. Po ugotowaniu dodać odrobinę octu, by zachowała kolor. Pieczarki pokroić w ćwiartki, usmażyć, dodać do ugotowanej kapusty, przyprawić solą, pieprzem.

Danie można podawać z ziemniakami w ziołowym serku: Ziemniaki ugotować w całości, następnie na 10 minut włożyć do piekarnika (180 st. C). Serek wymieszać ze szczypiorkiem. Na dużym talerzu ułożyć czerwoną kapustę z pieczarkami, na niej karpia, wszystko przybrać pokrojonymi w plastry ziemniakami udekorowanymi ziołowym serkiem.

Receptura na 4 porcje

  • 1 kg pieczarek
  • 2 kg karpia
  • 300 g płatków migdałów
  • 150 ml oliwy
  • 20 g przyprawy do ryb
  • 4 jaja
  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz (do smaku)
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!