Sałatka z pieczarek i kurczaka marynowanego w czerwonej herbacie, z pomarańczowym vinegret
Schab z pieczarkami Warzywne kotlety wieprzowe z pieczarkami w śmietanie
Kurczaka ugotować. Przygotować mocną esencję z dwóch herbat czerwonych, włożyć do niej filety i marynować ok. 15 minut. Sałatę lodową postrzępić, posypać kiełkami i selerem naciowym. Filety pokroić w plastry, ułożyć na sałacie, na górę wyłożyć marynowane pieczarki. Całość polać pomarańczowym winegretem (wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać), udekorować winogronem i pomidorami, podawać z bagietką.
Receptura na 4 porcje
- 20 dag krojonych, marynowanych pieczarek
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 50 g kiełków słonecznika
- łyżeczka pokrojonego selera naciowego
- pomidorki koktajlowe, zielone winogrona – do dekoracji
- esencja z dwóch torebek czerwonej herbaty
- Sos:
- 50 ml soku pomarańczowego
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
- ząbek świeżego czosnku
- szczypta vegety