Roladka z polędwiczki faszerowana pieczarkami i jajami, z sosem żurawinowym
Roladka z polędwiczki faszerowana pieczarkami i jajami, z sosem żurawinowym
Polędwiczki pokroić na 4 równe płaty, rozbić.
Farsz: pieczarki przesmażyć, dodać surowe jajka, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, zrobić z tego jajecznicę na twardo. Tak przygotowany farsz podzielić na rozbite 4 kawałki polędwiczek. Uformować roladkę i upiec w piekarniku, w temperaturze 170oC. Sos demiglas połączyć z żurawiną i lekko poddusić. Warzywa ugotować na parze, następnie na talerz wylać sos, na nim ułożyć warzywa i roladkę. Udekorować świeżymi ziołami.
Receptura na 4 porcje
- 200 g pieczarek
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 4 jaja
- 10 g natki pietruszki
- 30 g cebuli
- 20 ml oliwy z oliwek
- 400 ml sosu demiglas
- 120 g żurawiny do mięs
- 400 g warzyw (mini-marchewki, różyczki brokułów)
- sól, pieprz (do smaku)
- zioła do dekoracji