Shitake nadziewane szpinakiem

Shitake nadziewane szpinakiem

Shitake nadziewane szpinakiem

Grzyby shitake umyć, odciąć nóżki. Na zewnętrznej stronie kapeluszy zrobić nacięcie nożem na krzyż. Rozmrożony szpinak pokroić i przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Farsz nakładać do kapeluszy, lekko dociskając. Grzyby stroną z nadzieniem zanurzać najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć grzyby z dwóch stron, do momentu zrumienienia bułki. Grzyby ściągnąć z patelni, odsączyć z tłuszczu, podawać z pieczywem.

Receptura na 4 porcje

  • 16 szt. grzybów shitake (równej wielkości)
  • 500 g szpinaku w liściach, mrożonego
  • 100 g sera pleśniowego gorgonzola lub roquefort
  • 2 jaja
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz czarny, cukier, cytryna (do smaku)
  • do smażenia - oliwa z oliwek
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!