Łosoś pieczony z grzybami shitake

Łosoś pieczony z grzybami shitake

Łosoś pieczony z grzybami shitake z akcentem sosu balsamicznego

Filet z łososia opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na 4 równe kawałki, każdy posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Na patelnię wlać połowę oliwy z oliwek, rozgrzać. Porcje łososia smażyć ok. 2 min. z każdej strony, następnie ściągnąć z patelni i włożyć do piekarnika (180 st. C) na na ok. 10 min. Grzyby shitake pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na pozostałej oliwie, dodać miód i ocet balsamiczny. Wszystko wymieszać i dusić około 3 min. Łososia ułożyć na talerzu, na górę nałożyć duszone grzyby, polać pozostałym sosem, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ryżem.

Przepis proponuje kucharz Tomasz Krajewski

Receptura na 4 porcje

  • 250 g grzybów shitake
  • 1 kg filetu z łososia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g miodu naturalnego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz cytrynowy (do smaku)
  • pęczek pietruszki zielonej
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!