Tarta pieczarkowo-cebulowa
Tarta pieczarkowo-cebulowa z parmezanem
Ciasto: Mąkę przesiać, razem z masłem i solą posiekać nożem na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. godzinę).
Farsz: Cebulę i pieczarki pokroić, przesmażyć i doprawić do smaku (magi i pieprzem ziołowym), oprószyć mąką i chwilę dusić. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przełożyć do foremki na tartę lub do tortownicy, wylepić nim dno i brzegi (brzeg powinien mieć wysokość ok. 1-2 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. Podpieczone ciasto wyciągnąć, nałożyć na nie farsz wymieszany z roztrzepanymi żółtkami i jeszcze raz włożyć do piekarnika (200 st. C) i piec 15-20 min., aż górna część się zrumieni. Wyjąć z pieca, oprószyć tartym parmezanem, podawać od razu.
Receptura na 4 porcje
Składniki Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
Składniki Farsz:
- 200 g pieczarek
- 200 g cebuli
- 30 g masła
- 3 żółtka
- łyżka mąki pszennej
- 20 g parmezanu
- łyżeczka magi
- łyżeczka pieprzu ziołowego