Krem pieczarkowy
Zupa pieczarkowa
Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać.
Przyprawić do smaku, a po wlaniu do talerzy posypać natką pietruszki. By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można sporą garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.
Receptura na 4 porcje
- 30 dag średniej wielkości pieczarek
- 1 litr bulionu grzybowego
- łyżka masła
- 0,15 l słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- natka pietruszki