Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami Warzywne kotlety wieprzowe z pieczarkami w śmietanie

Każdy kotlecik delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, solimy, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle w płaskim rondelku. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażymy. Pod koniec smażenia dolewamy śmietanę i dusimy przez około 10-15 minut. Dodajemy mrożonkę warzywną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Centralnie na talerzu układamy jeden kotlet, na który kładziemy ¼ warzyw. Na warzywa kładziemy następny kotlet, który polewamy pieczarkami w śmietanie.

Receptura na 4 porcje

  • Kotlety schabowe b/k - 8 szt. (po ok. 80-90g każdy)
  • Smalec wieprzowy - 2 łyżki
  • Mąka pszenna do poprószenia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Mrożonka Warzywa do mięs 1 opakowanie
  • Olej sojowy - 2 łyżki
  • Pieczarki pokrojone w cząstki - 600g
  • Śmietana 30% - 1 szklanka
  • Masło - 1 łyżka
  • Cebula - 1 mała szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!