Schab z pieczarkami
Schab z pieczarkami Warzywne kotlety wieprzowe z pieczarkami w śmietanie
Każdy kotlecik delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, solimy, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle w płaskim rondelku. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażymy. Pod koniec smażenia dolewamy śmietanę i dusimy przez około 10-15 minut. Dodajemy mrożonkę warzywną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Centralnie na talerzu układamy jeden kotlet, na który kładziemy ¼ warzyw. Na warzywa kładziemy następny kotlet, który polewamy pieczarkami w śmietanie.
Receptura na 4 porcje
- Kotlety schabowe b/k - 8 szt. (po ok. 80-90g każdy)
- Smalec wieprzowy - 2 łyżki
- Mąka pszenna do poprószenia
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Mrożonka Warzywa do mięs 1 opakowanie
- Olej sojowy - 2 łyżki
- Pieczarki pokrojone w cząstki - 600g
- Śmietana 30% - 1 szklanka
- Masło - 1 łyżka
- Cebula - 1 mała szt.
- Sól
- Pieprz czarny mielony